Natuurvoeding Thee, Koffie & Dranken Thee
Thee is een warme dranken gemaakt van gedroogde bladeren en in sommige gevallen ook kruiden. Een meer voorkomend iets is honing in de thee, dit is vooral lekker als je last van je keel hebt.
Thee wordt verbouwd op plantages, met name in China en Japan. Het begint bij de struik, deze hebben een warm en vochtig klimaat nodig. Daarom vind je de meeste theestruiken ook in China, India, Sri Lanka en Kenia. Deze landen zorgen voor 75% van de wereldwijde productie.
Het klimaat is erg belangrijk voor de smaak. Als het te weinig regent verandert de smaak en kwaliteit van de thee. De thee wordt steeds deskundig geselecteerd en met de hand geplukt. Daarna wordt het naar de fabriek gebracht en daar worden de vers geplukte blaadjes eerst verflenst. Dit betekent dat de blaadjes in grote bakken terechtkomen waar ze acht tot twaalf uur versneld verwelken. Om vocht af te voeren laat men er lucht langs stromen. Daarna worden de blaadjes stuk gemaakt zodat de enzymen vrij komen voor oxidatie. Nadat de blaadjes gebroken zijn is het tijd voor het oxidatieproces. De stukgemaakte en verflenste blaadjes worden uitgespreid om een paar uur te oxideren. Daarna worden de blaadjes gedroogd om het proces precies op het juiste moment te laten stoppen zodat ze de juiste smaak hebben. Nadat de thee is gedroogd, worden de blaadjes op grootte gesorteerd en dan verpakt.
Om de smaken te laten variëren, past men de stappen die de blaadjes ondergaan aan of gebruikt men een ander soort theeblad.