Natuurvoeding Beleg Honing
Honing wordt gemaakt door bijen en zij gebruiken hier bloemennectar of bladsap voor. De bijen halen de nectar uit bloemen. Vervolgens eten de bijen de nectar op waarna de nectar naar de honingmaag gaat. De bijen vermengen de nectar met speciale vloeistoffen waardoor het omgezet wordt in suikers en er enzymen aan toegevoegd worden.
De bijen verlagen het vochtgehalte van de honing door het op hun tong te drogen en stoppen het daarna in het raat. De honing wordt opgeslagen in de raat voor de winter zo hebben ze altijd een voorraad. In de winter zijn er geen bloemen en kunnen de bijen geen nectar halen, dus moeten ze hun voorraadkast vullen.
Imkers halen de honing die de bijen zelf niet nodig hebben weg uit de bijenkasten en verwerken dit verder door de honing te slingeren en te filteren. De honing wordt meerdere keren per jaar geoogst, dit is tussen mei en augustus.
De imker kan goed zien wanneer er geoogst moet worden, zodra de kasten zwaar zijn en de raat goed verzegeld is gaat de imker aan de gang. Dit doet hij vaak heel vroeg nog voordat de bijen wakker zijn, dit zodat hij ze makkelijk aan de kant kan vegen.
Honing is erg gezond en bevat veel goede voedingsstoffen! Deze voedingstoffen gaan verloren als je honing verhit boven de 37 graden. Honing kun je goed gebruiken als zoetmiddel, zorg dan wel weer dat je het product niet hoger verhit dan 37 graden.
Wil je het toch wel verhitten dan kun je beter voor een ander zoetmiddel kiezen.
Wist je dat er vroeger honing op wonden werd gesmeerd? Nog steeds zijn er mensen die vinden dat honing de beste ontsmetter van wonden is. Dit komt doordat honing vocht aantrekt, dit is weer heel goed voor het herstel en de reiniging van de wond.