Afrekenen › Verder winkelen ›
Noten, Natuurproducten en voedingssupplementen
Mijn Natuurwinkel.nl
‹ terug naar hoofdgroepen

Gezondheid  Pijnstillend  Spierpijn

Spierpijn heeft iedereen wel eens last van. Je spieren zijn verantwoordelijk voor de bewegelijkheid van je skelet. Je kunt verschillende bewegingen maken doordat je spieren afwisselend samentrekken of ontspannen.

Maar hoe komt het dat je spieren zeer gaan doen? Er twee vormen van spierpijn, dit zijn vroege en verlate spierpijn.

Vroege spierpijn is het brandende gevoel dat ontstaat tijdens of net na de inspanning. Dit wordt ook vaak verzuring genoemd. De spierpijn wordt dan veroorzaakt door de opstapeling van melkzuur in je spieren, deze prikkelen de zenuwuiteinde waardoor er pijn ontstaat. Melkzuur is een afvalstof deze ontstaat door het aanmaken van energie uit glucose. Normaal wordt dit afgebroken door je lever, je krijgt last van vroege spierpijn wanneer je meer melkzuur aanmaakt dan je lever kan verwerken.

Verlate spierpijn merk je pas 24 tot 48 nadat je intensieve inspanning geleverd hebt. Deze vorm van spierpijn komt door hele kleine scheurtjes in je spiervezels, waardoor je spieren pijn doen en minder belastbaar zijn. De scheurtjes zijn echter zo klein dat het niet slecht voor je is, sterker nog ze zorgen er juist voor dat je sterker wordt! Hoe ze dit doen? Je lichaam gaat de scheurtjes herstellen en er ontstaat een supercompensatie. Dat wil zeggen dat je lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau en zich voorbereidt op de volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken.

Om spierpijn te voorkomen is een goede warming-up van groot belang. Bereid de spieren voor op de inspanning die gaat komen. De cooling-down is ook net zo belangrijk, dit helpt je lichaam met een betere overgang van inspanning na rust.

Er zijn geen producten gevonden met de opgegeven zoekcriteria.