Afrekenen › Verder winkelen ›
Noten, Natuurproducten en voedingssupplementen
Mijn Natuurwinkel.nl
‹ terug naar hoofdgroepen

Gezondheid  Maag-darmkanaal  Vezels

Voedingsvezels, ook wel 'ballaststoffen' genoemd, is een verzamelnaam voor een groep stoffen die qua aard en werkzaamheid erg verschillen. Deze stoffen van plantaardige oorsprong hebben het gemeenschappelijke kenmerk dat ze in de dunne darm van de mens niet worden verteerd of opgenomen. Ze komen dus intact aan in de dikke darm.

Voedingsvezels kunnen we onderverdelen in 2 groepen. De fermenteerbare voedingsvezels en de niet-fermenteerbare voedingsvezels. De niet fermenteerbare kunnen een grote hoeveelheid water opnemen waardoor het volume voedsel in de maag en de darm toeneemt en waardoor het verzadigingsgevoel langer blijft. Doordat deze voedingsvezels niet verteren stimuleren en activeren ze het darmstelsel.

De fermenteerbare voedingsvezels lossen wel op in de darmen. Ze binden galzuren, glucose, cholesterol en vetzuren aan zich. In de dikke darm worden de fermenteerbare voedingsvezels door de darmbacteriën afgebroken. De stoffen die hierbij vrijkomen bevorderen de darmfunctie.

Psylliumvezels zijn een goed voorbeeld van een fermenteerbaar voedingsvezel.

Darmproblemen zoals een trage stoelgang, aambeien, verstoppingen of divertikels (uitstulpingen van de dikke-darmwand) geven veel mensen ongemak. Een goede voeding met veel vezels en een ruime hoeveelheid vocht (2 liter) is vaak al voldoende om die klachten te laten verdwijnen. 

Selecteer uw merk:
Sorteer op: A-Z - Prijs - Merk

Biologische Psyllium Husks Vezels-125 gram

Vitiv
125 gram

5,20
Klik en bestel

Geen afbeelding beschikbaar

Haverzemelen Nova Vitae

Nova Vitae
1000g

6,75
Klik en bestel

Juso psyllium hulpvezels Jacob Hooy

Jacob Hooy
300g

15,99
Klik en bestel

Geen afbeelding beschikbaar

Tarwezemelen Nova Vitae

Nova Vitae
500g

2,75
Klik en bestel

Sorteer op: A-Z - Prijs